Portada » Blog Arab » Vincles entre joves

Vincles entre joves

  • بواسطة

Oriol Martínez | Director i referent | 📧oriol.martinez@eveho.eu

El curs 2021-2022 va finalitzar per a les joves participants del Projecte Entre Joves (FAS-UAB) i l’experiència ha estat ¡tot un èxit! En aquest article us vull compartir de què tracta el programa i quina ha estat la nostra vivència.

Paraules clau: joves, universitat, convivència, mentoria, social, xarxa, sensibilització, immigració, intercanvi, cultura

Què és el Projecte Entre Joves?

El Projecte Entre Joves neix a partir de la proposta de l’Agencia Catalana de la Joventut desenvolupada per les tècniques/dinamitzadores de la FAS (Fundació Autònoma Solidària) de la Universitat Autònoma de Barcelona, les quals ens varen proposar la participació a les Entitats del territori que treballem amb joventut migrada vinculada a DGAIA/ASJTET.

 A través del projecte Entre Joves , es proposa treballar amb la joventut migrada no acompanyada i estudiants universitàries, amb una línia d’acció de Mentoria Social i com a sensibilització per promoure la realitat social en l’entorn universitari.  

 El recorregut durant el curs i l’experiència

El projecte va iniciar al Novembre 2021, a través d’entrevistes individuals a les joves candidates a participar, posteriorment amb 2 sessions formatives per a les joves universitàries que desenvoluparien la mentoria (Context joves migrants no acompanyades i Mentoria Social). Al Febrer 2022, ja es van realitzar els emparellaments entre joves i en Hamid, jove de la Residencia Makarenko, va poder conèixer al seu mentor, en Gabriel. A partir d’aquí, i al llarg del curs, els joves van establir un vincle a través de trobades setmanals, els quals han acostumat a dedicar per sortir els caps de setmana a passejar per la ciutat de Barcelona, conversar i compartir. Durant el curs, també ses van realitzar activitats grupals on varen participar totes les joves del projecte, com el taller artístic i la activitat grupal de tancament. Això va fer que en Hamid també conegués d’altres joves que, com ell, participaven en el Projecte i acabessin formant un grup per proposar quedades.

A l’activitat grupal de tancament, on també vàrem ser convidades les referents de les joves participants, van compartir quina havia estat l’experiència i la valoració que feien. Tot i que es destacava la dificultat per a trobar el temps per a veure’s degut a  les responsabilitats formatives i personals, totes les valoracions varen ser molt positives en relació al Projecte, destacant que els ha permès ampliar la seva xarxa social amb joves de la seva edat, conèixer noves realitats, coneixements i experiències de vida.

Tot i que el curs va finalitzar al Juny, ben segur que la relació entre en Hamid i en Gabriel, com entre d’altres joves participants del projecte, tot just acaba de començar! Ara que comença el nou curs, hem rebut la noticia per part de l’equip del Projecte Entre Joves que en breus es reprendrà el Projecte amb un nou cicle de mentories i activitats grupals on esperem que molts joves puguin gaudir d’aquesta experiència tant positiva com ha estat per a en Hamid i la resta de les joves participants.   

Reflexió personal

En Hamid i jo, abans que sorgís l’oportunitat de participar en el Projecte Entre Joves, teníem moltes ganes que pogués conèixer l’entorn universitari doncs havíem parlat en diverses ocasions que en un futur li agradaria anar-hi i jo l’animava explicant-li la meva experiència universitària i que havia de poder viure-la i gaudir-la.

Durant el curs i la participació del projecte, les expectatives que teníem es varen acomplir i en Hamid va tenir una adaptació molt favorable tant amb el projecte com amb la seva parella de mentoria. Tot i les dificultats que tenien tots dos per trobar el temps per quedar, doncs en Gabriel acabava de començar els estudis universitaris i en Hamid compaginava el 2on curs de CFGM i les pràctiques, varen poder fer diverses trobades i van cercar alternatives per comunicar-se com les videotrucades i les xarxes social.

Més enllà de la mentoria, en Hamid ha participat de totes les activitats grupals a la UAB proposades i ha compartit la seva experiència. A la darrera activitat grupal on vaig poder participar, vaig conèixer el grup de joves participants del projecte i la relació tant maca que havien construït. Un grup de joves molt divers però amb un punt comú; la joventut i les ganes per compartir i sociabilitzar.

Gràcies Hamid per compartir-me aquesta experiència i fer-me sentir aquest orgull i admiració!